Björn Ranelid

Jag fick en väldigt speciell julklapp av min fina vän TeA. Vi skulle gå och titta på Björn Ranelid när han talar om sitt författarskap. Björn Ranelid har varit något av ett stående skämt i vår kompiskrets. Allt började med att vi tyckte han var väldigt läskig och pretentiös. Vårt avsky har mer och mer förvandlats till kärlek för denna man och nu när jag sett honom i verkligheten (ja han finns på riktigt) så är det bara kärlek kvar.

Björn Ranelid är unik. Han är sig själv som ingen annan. Han sa till oss att vi inte fick säga att han är skrytsam, vilket man gärna vill säga, men jag har kommit fram till att det han är är inte skrytsam. Han skryter egentligen inte. Han talar bara sanning och berättar om sina framgångar på ett sätt som går emot allt vad Jante-lag heter. Det är därför vi inte gillar honom. Han följer inte våra konventioner. Han bara är Björn Ranelid.

Jag hade bara ett enda mål med kvällen. Det var att jag skulle få en bild med mig och Björn. Jag uppnådde det målet men jag fick mycket mer. Jag blev inspirerad och berörd av det han talade om. Hans sätt att använda vårt svenska språk är inspirerande och gör honom till den han är.

Jag kan bara säga: Go Björn!


Sluta med kött

En bekant har beslutat att ha köttfria torsdagar. Jag tycker att det är jättebra att folk drar ner på sin köttkonsumtion, helst skulle ju folk sluta äta djur över huvudtaget, men en dag i veckan är en bra start.

Jag rekommenderar alla att ha minst en köttfri dag i veckan och jag vill hjälpa er. Jag får många recept från nätet och jag förstår att det kan vara svårt att bryta en vana så därför får ni här en hel massa länkar som ni kan använda er av för att bli bättre på att laga vegetarisk mat.

Kolla in de här matbloggarna:
http://veganmage.se/

http://www.vegankrubb.se/

http://veganvrak.blogspot.com/

http://www.metrobloggen.se/jsp/public/index.jsp?article=19.9285742


Och inte att förglömma vegetariskt.com
http://www.vegetariskt.com/

Lycka till med matlagandet allihopa!

hus i helvete

blir det direkt när man uttalar sig illa om det manliga könet. Så fort man talar om män i negativa ordalag så har alla en åsikt. Det viktigaste att prata om när man generaliserar om män är : "Ameh jag är inte sån!" "Alla är faktiskt inte så!"

Tydligen är män bara grupp när det är bra, annars är de individer och har absolut inget med den där gruppen "män" att göra...

Att jag har skrivit massor med saker i jämställdhetens namn på den här bloggen har gått obemärkt förbi, men nu när jag i mitt tidigare inlägg råkar tala om att man daltar med män och att de borde lära sig att ta ansvar ska alla ha en åsikt.

ingenstans i mitt inlägg har jag skrivit att alla män är på något speciellt sätt. Jag har skrivit om män i allmänhet men ändå måste folk påpeka för mig att alla män faktiskt inte är såna. Så DU man som läser det här behöver ju inte ta åt dig. Du är ju en individ och de problem som finns i manssläktet har absolut ingenting med dig att göra.

Man får generalisera hur mycket man vill om allt utom män.

En sak jag vill lyfta

Okej det här blir ett kort och koncist inlägg. Vi vet alla att pojkar lyckas sämre än flickor i skolan. Så har det varit i alla tider. Enligt mig är anledningen till att pojkar lyckas sämre i skolan är att man gullar för mycket med dem. Redan när barn är väldigt små så får flickor klara sig själva och pojkar gullas och duttas med.
Ex. Dagis: Pojkarna får hjälp att ta på sig skor och jackor när de ska ut på rast, flickor får klara sig själva. Så här fortsätter det sen, resten av livet.

Hur många vuxna kvinnor tar med sig tvätt hem till mamma och hur många vuxna män gör det? Hur många fruar låter sina män köpa kläder åt dem och hur många äkta män låter sina fruar köpa kläder åt dem? Listan kan bli lång.

I skolan så duttas det med pojkarna, de behöver inte ta ansvar. Genom att ta ansvar lär man sig att ta mer ansvar. Flickor lyckas bättre i skolan för att de vid tidig ålder lär sig att ta ansvar för sig själva, pojkar behöver aldrig lära sig det. Det finna alltid någon annan att skylla på.

Nu har man då kommit fram till att pojkar får mycket mer uppmärksamhet i skolorna och att det inte hjälper, flickorna får ändå bättre betyg, trots att killarna får all tid och hjälp som finns. De börjar fundera ut att det handlar just om det här daltandet jag pratar om... jag tänkte för mig själv: Gud vad bra att de fattar grejen! Nu kanske man kan lära killar lite ansvar också! Men.... längre ner i artikeln jag läste så står deras lösning på problemet. "Man kan ju låta tjejerna arbeta mer enskilt medan man arbetar mer intensivt med pojkarna"

VAD ÄR PROBLEMET?! Vi har precis kommit fram till att vi daltar för mycket med pojkarna och att tjejerna inte får tillräckligt med lärartid och hjälp så vi löser det genom att helt släppa tjejerna och satsa ännu mer på pojkarna?!

Jag blir så trött.

Nu är det dags igen

Jaha. Nästa vecka ska jag ut på VFU igen. Det betyder att jag nästa vecka kommer att umgås med en väldig massa pubertetsmonster. Vi får väl se hur det går... jag ska väl inte undervisa något den här veckan dock. Den är till för att planera den längre praktiken jag ska ha i mars. Hela mars. Under hela mars ska jag sitta och åka till Åtvidaberg. Jag längtar inte efter att åka från Linköping 06.40 varje morgon. Inte alls faktiskt.

När man pluggar på universitetet så har man ju lite flexibla tider, vilket har lett till att jag sällan aldrig går upp före åtta nu för tiden. Det kommer att ta livet av mig på måndag att gå upp mitt i natten!

När det bara är en vecka också så hinner man ju inte vänja sig... så ring inte mig nästa helg, för då sover jag.

RSS 2.0