Vegetariska världsdagen 1 oktober

Imorgon är det vegetariska världsdagen. Alltså 1 oktober. Kom ihåg det och fira varje år. Jag är rädd att den här dagen bara sjunger för den egna kören dock. Vi som redan äter vegetariskt varje dag tycker ju givetvis att det är en superbra grej men frågan är hur många köttätare som ens vet om att den finns.

Om du äter kött, gör inte det imorgon. Var med och fira vegetariska världsdagen.




* Nästan 450 000 kor, kalvar och tjurar dödades 2008. Mjölkkor anses uttjänta vid 5 års ålder.



* Varje år dödas ca 3 miljoner grisar. 99 % av dem får aldrig vara utomhus. Grisar dödas vid 6 månaders ålder.



* Av alla kycklingar som föds varje år, ca 10 miljoner, är ungefär hälften tuppar. De rensas omedelbart bort och kastas levande i en köttkvarn. De andra, hönorna alltså, får värpa ägg i en bur tillsammans med 16 andra hönor. Den yta som en värphöna SKA ha tillgång till motsvarar ett A4-papper. När hönorna värpt i ca 1,5 år slaktas de.

* Varje år slaktas 75 miljoner kycklingar. De avlas för att växa fortare vilket leder till skador. De får leva i ca 35 dagar.

* Omkring 6 miljarder fiskar dödas varje år i svenska vatten.

En enda allätare bidrar till att 14 fåglar och däggdjur och ca 500-700 fiskar dör årligen. Fiskarna ges som foder till fåglarna och däggdjuren. Räkna ut hur många djur det blir på en livstid om du vill.

Om alla i Belgien skulle äta vegetariskt en gång i veckan skulle det motsvara de minskade utsläppen från 850 000 personbilar. Så tänk på det. Struntar du helt i djuren kan du i alla fall tänka på miljön.

Gör minst en dag i veckan till en vegetarisk dag och framförallt imorgon.


(Informationen kommer från Djurens Rätt) 

 


Rädslan för att bli en snobb

Jag tittar på det nya humorprogrammet på tv 4 med den svenska humoreliten. I programmet, som utspelar sig på ett varuhus, finns en väldigt rolig kvinna som arbetar i bokhandeln. jag tycker att hon är rolig för att hon påminner mig om... mig. "Har ni den nya Camilla Läckberg-boken?" Frågar en kund. Varpå biträdet svarar "Det här är en bokavdelning, inte ett grovsoprum." HAHAHAHA!

Jag är rädd för att jag är en snobb. Jag VILL inte vara en snobb men tyvärr är jag på god väg att vara en akademisk snobb. En sån som anser att universitetsutbildning är det enda rätta. Som anser att Camilla Läckberg är bättre som pappersmassa än som litteratur och som driver med folk som särskriver precis som hon i humorserien.

Jag hoppas bara på att ingen ska komma på mig. Hur avsnobbifierar man sig? Jag är livrädd för att jag ska bli en sån som ser ner på andra. Hjälp mig!

The Cove

Jag kom precis hem efter en film. Jag grät. Jag grät för allt blod och jag grät för brutaliteten. The Cove är en dokumentär som handlar om den årliga slakten på delfiner som sker mellan september och mars varje år. Den pågår alltså just nu. Just nu blir flera tusen delfiner mördade i de japanska vattnen.

Jag har aldrig i hela mitt liv sett vatten så rött. Jag som tittar mycket på skräckfilm och zombiefilmer. Inte ens jag har någonsin sett så mycket blod. Men det som kommer förfölja mig är inte allt blod. Det är inte alla lik som släpades efter båtarna. Det är inte japanerna som förnekar att det här händer. Nej, det som kommer förfölja mig är den delfinen som försökte fly. Den delfinen som försökte fly upp på land. Den hoppade så högt den kunde upp på en klippa bara för att rasa ner i det blodfyllda vattnet och bli spetsad av japanska män. Den föll rakt ner i sina vänner och släktingars blod för att blanda det med sitt eget.

Jag har ingen svaghet för delfiner som många andra har. Jag tycker inte att delfiner är gulligare eller bättre än andra djur. Men inga djur förtjänar att dö för att ätas! Att man dessutom rättfärdigar mördande med att djuren är "skadedjur" äcklar mig. Enligt japaner måste delfiner dö för att de är skadedjur. De äter upp all fisk som fiskeindustrin behöver. Vad låter mest rätt? Väg de här uttalanden mot varandra och avgör. 

                 Delfiner äter fisk.                                                              Fiskeindustrin behöver fisk.

Jag tycker ju personligen att delfinerna förtjänar fisken mer än vad människans industri gör. Om vi fortsätter fiska ut våra vatten som vi gör kommer hela det marina ekosystemet kollapsa om 40 år. Om vattnen dör dör naturen. Om naturen dör vad faan tror ni då händer med människan? Men delfiner är alltså skadedjur. Precis som Sveriges vargar.

Se The Cove.
Läs på. http://www.takepart.com/thecove/

För att se något vackert i samband med delfiner. Klicka här

Det här är Jonathan

Jonathan här är elva år. För ett år sen skrev han en uppsats i skolan om att han ville bli en grävskopa när han blev stor. Sådär gulligt som barn kan göra ibland. hans intressen är fotboll och pingis och han vet egentligen ingenting om livet förutom att glass är gott och fotboll är kul, för då får man springa.




Jonathan har en familj där man inte läser så mycket och därför upptäckte man inte att han hade läs- och skrivsvårigheter förrän första halvåret i femman. Man tyckte att det var bra att man upptäckte det så tidigt och Jonathan har därför börjat få hjälp av en specialpedagog. (Han går på en väldigt bra skola).

Nu är det dags för Jonathans klass att välja språk inför sexan. man får välja mellan franska, spanska eller tyska. Eftersom Jonathan har svårt för svenska och engelska så bestämmer han, hans familj och hans lärare att det kanske är bäst att ha SVEN (Mer undervisning i svenska och engelska istället för ett tredje språk).

Eftersom Jonathan valde SVEN så läser han det genom hela högstadiet. Man kan inte byta från SVEN till ett annat språk. Däremot kan man byta från spanska till SVEN, eller franska eller tyska till SVEN. I sjuan, åttan och början av nian gör det inget att Jonathan läser SVEN. Han tycker det är bra, han får godkända betyg i de två ämnena nu. Men så kommer gymnasievalet. Jonathan som inte vill bli grävskopa längre utan vill läsa natur på gymnasiet för att sen bli läkare eller nåt inser att den typen av gymnasieprogram inte är tillgängligt för honom. Han har läst SVEN. Då kommer man inte in på vilket program som helst.

I sin desperation väljer Jonathan byggprogrammet. Han ville ju ändå bli grävskopa en gång i tiden... och Elias ska ju gå bygg. Elias är ju schysst. Elias får honom att glömma tankarna på naturprogrammet och de läser roliga tillvalskurser ihop. Efter sina tre år på byggprogrammet som är ett lärlingsprogram får Jonathan jobb direkt. han har ju varit lärling hos Bengt och Bengt ger honom jobb. För Jonathan är duktig även om han inte verkar helt lycklig. En bekymrad grabb det där, som gubbarna brukar säga.

Jonathan jobbar som snickare i fem år. I fem år går han runt och är väl ganska nöjd med att ha ett jobb... men han ville ju ändå bli något annat. Något med medicin... men men. Man får väl vara nöjd med det som erbjuds. Men så händer något! Jonathan skadar sig på arbetet. Byggarbete är ett ganska riskfyllt arbete och när Jonathan arbetade på ett bygge rasade ställningarna och Jonathan skadade sin rygg, svårt.

Jonathan kan inte arbeta som byggarbetare längre. Det gör för ont. Han kan inte lyfta, han kan inte hamra eller spika. Jonathan är 24 år och kan inte längre arbeta. Han kan inte heller studera. man har tagit bort alla vuxenskolor där man kan läsa upp betyg och läsa till ämnen. han kände att han kanske var redo för att läsa franska eller spanska eller tyska nu, men det går inte. det skulle han ha tänkt på när han var elva!

Jonathan kan alltså inte läsa på universitet, eftersom han gått ett lärlingsprogram. Han kan inte läsa upp till högskolekompetens för man ska inte kunna läsa upp betyg när man väl gått gymnasiet. Då finns det bara ett alternativ kvar.

Jonathan ringer till försäkringskassan. han behöver stöd för han är sjuk. han är så svårt skadad att han inte kan utföra sitt arbete. Men den nya sjukförsäkringen gör att försäkringskassan tycker att han visst kan arbeta. han borde kunna arbeta heltid till och med! Så hjälp från försäkringskassan uteblir.

Eftersom Jonathan faktiskt inte kan arbeta så får han ju ingen lön. Hans sparpengar börjar sina och han måste gå till socialen. Men socialen kan inte hjälpa honom. han äger nämligen en bil och en liten stuga som han ärvt av sin mormor och morfar. Om man ska få pengar av socialen får man inte äga. Du måste stå på ruinens brant om du ska få något av socialen.

efter alla turer med försäkringskassan, socialen och arbetet orkar Jonathan inte längre. Hans livskraft har helt försvunnit. han är i ständig smärta, både fysisk och psykisk. Tills slut ser Jonathan ingen annan lösning än att ta sitt liv.

Jonathan är död. Allt för att han inte valde franska när han gick i femman.



Välkommen till det nya moderna Sverige!
(läs riktiga historier på www.nyasjukforsakringen.se)


Babysteps

http://svtplay.se/v/1393018/oppet_arkiv/feminismen_en__innegrej___1996?sb,k103213,1,f,103218

Det händer inte mycket... Träffar tyvärr ständigt kvinnor som den där Bodil Bryntesson. Otacksamma kvinnor som inte fattar hur mycket andra kvinnor före dem har kämpat för deras sak... Kvinnor som skjuter sig själva i foten. Synd och skam är det.

Fan, fan, fan

Valet alltså. Ni vet vad jag menar. Terrornätverket Alliansen får fortsätta att härska i fyra år till. Riddar Kato verkar som en mysig snubbe jämfört med det där gänget. Fler människor kommer att ta sina liv i förtvivlan över hur de blir behandlade när de är sjuka och arbetslösa. Och folk har mage att påstå att Alliansen inte har förändrat något till det sämre. Att behandla sjuka människor på det sätt som de gjort. Att utförsäkra människor som inte kan arbeta. INTE KAN på riktigt. Alla dessa fuskare som finns... jag tror inte de finns. jag tror faktiskt att människor är genuint sjuka när de söker hjälp hos försäkingskassan. men jag har ju lite kärlek i kroppen och lite tro på människans goda vilja. Det saknar nog tyvärr större delen av regeringen. Annars skulle man inte behandla folk på det sätt de gjort de senaste fyra åren och antagligen kommer att trappa upp under e nästkommande fyra.

Jag har i min misstro på människan och min längtan efter revolution gått med i Feministiskt initiativ. Nästa val kommer det förhoppningsvis finnas fler namn på listan i kommunvalet.






I CAN DO IT!


Catfight <3

Det här är just nu den allra bästa skivan. jag lyssnar på den hela tiden



Och den allra allra bästa låten är den här: http://www.youtube.com/watch?v=CrRVaYF-O4U

Bara så att ni vet.

Vad katter gör när man inte är hemma

När jag kom hem från universitetet häromdagen så såg det ut såhär.


 




Jag är 100% säker på att jag inte har lagt den där musen på spisen. Jag är också 100% säker på att mina katter absolut inte får vara på spisen! Vilken av mina katter är dum nog att lämna bevis när den gör något den inte ska? Jag gissar på fröken Pixie.



 


kräm

Om man har en handkräm... kan man ha den i ansiktet då? Varför finns det krämer som har specifika kroppsområden? Är det bara ett kapitalistiskt knep för att få oss att handla mer eller finns det faktiskt ett syfte? Kan man ha handkräm på fötterna? Händer och fötter är ju nästan samma. eller?

Pang i plugget

Jaha då var man tillbaka i sin universitetsvardag. Min nya fröken är inte så skoj. hon tror att vi är barn hela högen. För det första börjar hon varje föreläsning med upprop. UPPROP! Vem gör sånt?! Det tar onödigt lång tid! Speciellt eftersom hon inte ropar upp några efternamn. Det finns fyra Joel, två Elin, tre Anna... utan efternamn blir det lite knepigt att veta vem faan hon pratar om. Detta gör ju att uppropet tar ännu längre tid eftersom de hela tiden måste fråga vilken Joel eller Elin det är frågan om. Däremot säger hon alltid Annelies efternamn. Fråga mig inte varför.

Utöver detta upprop så håller hon koll på oss som om vi vore mellanstadie-barn. Vi går på universitetet, vi är vuxna människor. jag behöver inte någon som säger åt mig att jag måste sätta fart för jag får inte hamna efter. jag behöver inte någon som lägger sig i om jag har köpt boken eller inte. jag är vuxen. jag gör mina egna val. Om jag inte vill läsa boken så gör jag inte det. Sen får jag också ta konsekvenserna av det själv. 15 minuters diskussion om varför tre personer inte fått tag på boken (svaret var ju att de är lata och lite dumma i huvudet) ger inte mig någonting förutom en stor portion irritation.

Föreläsningarna är ju ganska kassa också. hon sitter och läser innantill i papper som hon skrivit ihop. Hade hon inte kunnat maila dem till oss så hade vi kunnat läsa dem hemma och sluppit gå på "föreläsningarna". Hon pratar dessutom jävligt tyst så det är svårt att höra vad hon säger. Hon är ingen pedagog direkt.

Nog klagat. Nu över till något helt annat. jag åt en skinkmacka igår! Haha! Jag har nog inte ätit skinkmacka på typ 20 år! Min fina fina konsumbutik Lägerhyddan har samarbetat med djurens rätt för att utöka det veganska och vegetariska utbudet och har nu tagit in produkter från Astrid & Aporna! jag är så lycklig. det enda som är lite jobbigt är att jag nu har så mycket att välja på att jag blir alldeles till mig. jag står och håller i alla förpackningar jag kan lägga vantarna på och vet inte vad jag ska välja. Tyvärr så är ju produkterna ganska dyra också så man kan ju inte köpa allt.

Igår bestämde jag mig i alla fall för att prova "skinkan". den luktade skinka. I konsistensen var den som medwurst och den var ganska god. Jag satt och fnissade lite för mig själv när jag åt. Jag åt skinkmacka liksom :) Så himla sjukt.




RSS 2.0