update examensarbete

jaha... nu såhär tre veckor efter att jag skickade ut min enkät har jag fått fyra svar. FYRA! Vad ska jag göra? Jag har ringt till alla skolorna och jag har skickat enkäten tre gånger. What to do? man tycker ju att 14 skolor där rektorer och svensklärare ska ha enkäten borde generera fler är fyra svar...

jag försöker hela tiden intala mig att ett icke-resultat är också ett resultat... men det är så himla mycket svårare att skriva om! Jag sitter fast. Jag vet inte vad jag ska skriva. jag babblar på lite om härskartekniker och genus och likabehandlingsplaner men jag vet i faan hur jag ska fortsätta.

Härskartekniker fick komma in på ett bananskal i arbetet bara för att en rektor bestämde sig för att använda det när jag ringde. han kallade mig LILLA FRÖKEN. morr! Han påstod även att han fick hundra enkäter om dagen... konstigt tycker jag. Alla andra skolor jag ringde till visste precis vem jag var och att de fått en enkät från mig... men HAN! han fick hundra enkäter OM DAGEN! det verkar jobbigt tycker jag. Undrar varför just hans skola är så populär att skicka enkäter till?

Tjejband

Jag läser en bok som heter Manlighet i fokus där det finns ett kapitel om manliga förskolelärare. det som skulle vara en formulering om hur det är att vara man och jobba på förskolan blev för mig en exakt beskrivning av hur det är att vara kvinna i musikbranschen.

"Grupper med skev fördelning, t ex. könsfördelning, kontrolleras av den könsmässiga majoriteten, och de få i det underrepresenterade könet blir symboler, representativa för sin kategori." (s.54).

Det är sant! Jag är inte en basist. Jag är en tjej i bandet. Jag är inte en duktig musiker. Jag är en tjej i bandet. Tissue var aldrig ett band, vi var ett tjejband.

Att vara representant för ett helt kön är en tung uppgift och framförallt jävligt irriterande. Kan inte jag bara få vara musiker som alla andra?

Så himla många bra böcker

Just nu skriver jag ju mitt examensarbete och jag läser så himla bra böcker! Jag slukar bok efter bok om genusteori och genuspedagogik och bara njuter. Synd bara att mitt arbete måste innehålla en massa resultat från en massa enkäter också... jag har fått ett (1) svar... blir inte mycket statistik på det :)

En lista med jävligt bra böcker som jag läst/läser
 
Genuspedagogik av Kajsa Svaleryd

Könsmönster i förändring? av Elisabeth Öhrn

Reflekterande läsning och skrivning av Gunilla Molloy

Att läsa skönlitteratur med tonåringar av Gunilla Molloy

Godmorgon Fröken av Gunilla Molloy


Flickor, pojkar och pedagoger av Kajsa Wahlström

Godmorgon pojkar och flickor av Tor G Hultman & jan Einarsson

Undervisning för flickor- undervisning för pojkar...eller... undervisning för flickor och pojkar? av Inga Wernersson

Och det här är bara några stycken... välj en, läs och lär dig massor! Många av böckerna tar upp samma problematik så man behöver inte läsa alla... Känner man till jämställdhetsarbetet på Tittmyran och Björntomten så rekommenderar jag Flickor, pojkar och pedagoger då det är chefen från de förskolorna som berättar hur de arbetade. Otroligt intressant! jag har ju bara hört om Tittmyran och Björntomten, aldrig faktiskt läst deras resultat, så även om jag inte använder den så mycket i mitt arbete (eftersom jag skriver om äldre barn) så var den väldigt givande att läsa.

Nu borde jag läsa mer.


Idag kom den!



Bästa boken. innehåller alla siffror man behöver. Sjukt bra bok. Köp den!
60 kronor för att få hem i brevlådan. Gratis i pdf.  beställ här


Nämen ojdå!

Är det någon som är förvånad? http://www.aftonbladet.se/ekonomi/article6918498.ab


Jag tycker också att det är intressant att de säger att sänkt skatt för pensionärer och flerbarnstillägg ska gynna kvinnorna. Gamla kvinnor och kvinnor med många barn ja. Alla andra kvinnor då? Finns inte vi?

Lika lön för lika arbete är ju inget vi kan lova... vi ger dem flerbarnstillägg istället så får vi tyst på dem.

100 % LÖN
50% MAKT
0% VÅLD

Allt annat är oacceptabelt

Osynliggjorda flickor

Är inne på skolverkets hemsida för att hitta bra citat till mitt examensarbete. Jag går in i pdf-dokumentet Lpo 94 (Läroplan för det obligaoriska skolväsendet). Väl inne i dokumentet söker jag på vissa nyckelord: jämställdhet, kön och så. När jag söker på ordet flickor så PÅSTÅR datorn att det ordet inte finns i Lpo 94. Eftersom jag vet att det finns så söker jag på motsatsen: pojkar.

Då får jag träffar minsann! Jag får t.ex. upp meningen: 

Läraren skall verka för verka för att flickor och pojkar får ett lika stort inflytande över och utrymme i undervisningen, (s.13).


och meningen:


Skolan skall aktivt och medvetet främja kvinnors och mäns lika rätt och möjligheter. Det sätt på vilket flickor och pojkar bemöts och bedöms i skolan, och de krav och förväntningar som ställs på dem, bidrar till att forma deras uppfattningar om vad som är kvinnligt och manligt. Skolan har ett ansvar för att motverka traditionella könsmönster. Den skall därför ge utrymme för eleverna att pröva och utveckla sin förmåga och sina intressen oberoende av könstillhörighet.(s,4)

Så ordet pojkar finns... men inte ordet flickor. Det är ju tydligt det.


Mer TV

Jag måste ju också nämna Dating in the dark. Jag kan inte sluta titta! Människorna som är med i programmet verkar vara helt sjuka. I det senaste programmet var det iofs en kille som verkade lite vettig... men han är ett undantag. Det är som en bilolycka. Jag måste se!

En av killarna i det senaste programmet sa en av de konstigaste sakerna jag någonsin hört. jag kunde inte släppa det. Hela kvällen funderade jag på hur underlig han var.

På frågan vad han vill ha hos en tjej svarade han att hon skulle vara vältränad men ändå smal, snygg och ha smink.

Han tyckte det var viktigare att tjejen hade smink än att hon hade något personlighetsdrag överhuvudtaget! smink. Inget: hon ska vara snäll, hon ska ha humor, hon ska vara smart... INGET! Han ville ha en tjej som hade smink. Det tyckte jag var jättekonstigt sagt. Jättekonstigt!

Mansfokus

På något sätt så gillar jag att titta på Boston Tea Party med Filip och fredrik. När man tittar på det så får man möta den där vardagssexismen som jag vet härskar vid de flesta köksbord men som folk i min närhet har lärt sig att inte nämna. Programmet bekräftar min kamp på något sätt.


I BTP sitter akademiker (givetvis män trots att det finns fler kvinnliga akademiker än manliga) och profftycker. De spyr ur sig idiotiska grejer som vanligt folk lyssnar på och tar till sig. -de är ju smarta ju. I panelen sitter en ensam stackars kvinna som får säga en sak i varje program. Männen orerar vilt om saker som inte ens har med deras ämne att göra. Kvinnan får svara på nån idiotisk fråga som är adresserad till henne. Annars får hon hålla käften.

Programledarna är penisfixerade och självälskande så att man kräks. Det är samma Filip och Fredrik som påstår sig ha letat i hela landet och inte hittat en enda rolig kvinna. Att de själva inte är roliga verkar ingen ha tänkt på. De åker runt i landet och frågar folk varför det inte finns kondomer med kuksmak och tycker att det är jättekonstigt. Att kuk inte är en trevlig smak är helt otänkbart. Kuken är ju makten. Alla vill väl smaka på den?

I dagens program visade fysikern (den enda som verkar någonlunda vettig i programmet) en matematisk utråkning som han var väldigt imponerad av. Han visste inte vem som hade gjort den. Filip och Fredrik tyckte att det var coolt och sa att: Ja, nu fick han ju uppmärksamhet i BTP alla fall... HAN. givetvis är det en man som har gjort den. Män är coola. män är bäst. jag vill ha en kondom som smakar kuk. kvinnor är dumma. hejdå.

Idag diskuterade de även varför man benämner kvinnor vid deras förnamn och män vid deras efternamn. Varför man gör det är enkelt att svara på. Kvinnor ska inte ha samma respekt. Det ska märkas att man talar om kvinnor och inte män. Stringberg och Selma. Det är ett förminskande. enkelt svar. Någon i panelen nämnde att det kunde ha med det att göra men alltihop blev snabbt bortförklarat att man säger ju visst Schyman och inte Gudrun och man säger Mona ibland, visst, men det har ju inte med det att göra... eh... ämnesbyte. Hoppsan hoppsan. De höll på att pissa i motvind. Tur att man kan klippa tvprogram. Eller att bandet med bara män kan spela en liten trudelutt så det går över.

På något sätt visar BTP Sverige på ett så tydligt sätt. Förjävligt. Världens mest jämställda land gör bort sig på så många sätt... borde vi inte hymla mer med sexismen om vi ska behålla titeln?

RSS 2.0