Vegetariska världsdagen 1 oktober

Imorgon är det vegetariska världsdagen. Alltså 1 oktober. Kom ihåg det och fira varje år. Jag är rädd att den här dagen bara sjunger för den egna kören dock. Vi som redan äter vegetariskt varje dag tycker ju givetvis att det är en superbra grej men frågan är hur många köttätare som ens vet om att den finns.

Om du äter kött, gör inte det imorgon. Var med och fira vegetariska världsdagen.




* Nästan 450 000 kor, kalvar och tjurar dödades 2008. Mjölkkor anses uttjänta vid 5 års ålder.



* Varje år dödas ca 3 miljoner grisar. 99 % av dem får aldrig vara utomhus. Grisar dödas vid 6 månaders ålder.



* Av alla kycklingar som föds varje år, ca 10 miljoner, är ungefär hälften tuppar. De rensas omedelbart bort och kastas levande i en köttkvarn. De andra, hönorna alltså, får värpa ägg i en bur tillsammans med 16 andra hönor. Den yta som en värphöna SKA ha tillgång till motsvarar ett A4-papper. När hönorna värpt i ca 1,5 år slaktas de.

* Varje år slaktas 75 miljoner kycklingar. De avlas för att växa fortare vilket leder till skador. De får leva i ca 35 dagar.

* Omkring 6 miljarder fiskar dödas varje år i svenska vatten.

En enda allätare bidrar till att 14 fåglar och däggdjur och ca 500-700 fiskar dör årligen. Fiskarna ges som foder till fåglarna och däggdjuren. Räkna ut hur många djur det blir på en livstid om du vill.

Om alla i Belgien skulle äta vegetariskt en gång i veckan skulle det motsvara de minskade utsläppen från 850 000 personbilar. Så tänk på det. Struntar du helt i djuren kan du i alla fall tänka på miljön.

Gör minst en dag i veckan till en vegetarisk dag och framförallt imorgon.


(Informationen kommer från Djurens Rätt) 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0