Det här är Jonathan

Jonathan här är elva år. För ett år sen skrev han en uppsats i skolan om att han ville bli en grävskopa när han blev stor. Sådär gulligt som barn kan göra ibland. hans intressen är fotboll och pingis och han vet egentligen ingenting om livet förutom att glass är gott och fotboll är kul, för då får man springa.




Jonathan har en familj där man inte läser så mycket och därför upptäckte man inte att han hade läs- och skrivsvårigheter förrän första halvåret i femman. Man tyckte att det var bra att man upptäckte det så tidigt och Jonathan har därför börjat få hjälp av en specialpedagog. (Han går på en väldigt bra skola).

Nu är det dags för Jonathans klass att välja språk inför sexan. man får välja mellan franska, spanska eller tyska. Eftersom Jonathan har svårt för svenska och engelska så bestämmer han, hans familj och hans lärare att det kanske är bäst att ha SVEN (Mer undervisning i svenska och engelska istället för ett tredje språk).

Eftersom Jonathan valde SVEN så läser han det genom hela högstadiet. Man kan inte byta från SVEN till ett annat språk. Däremot kan man byta från spanska till SVEN, eller franska eller tyska till SVEN. I sjuan, åttan och början av nian gör det inget att Jonathan läser SVEN. Han tycker det är bra, han får godkända betyg i de två ämnena nu. Men så kommer gymnasievalet. Jonathan som inte vill bli grävskopa längre utan vill läsa natur på gymnasiet för att sen bli läkare eller nåt inser att den typen av gymnasieprogram inte är tillgängligt för honom. Han har läst SVEN. Då kommer man inte in på vilket program som helst.

I sin desperation väljer Jonathan byggprogrammet. Han ville ju ändå bli grävskopa en gång i tiden... och Elias ska ju gå bygg. Elias är ju schysst. Elias får honom att glömma tankarna på naturprogrammet och de läser roliga tillvalskurser ihop. Efter sina tre år på byggprogrammet som är ett lärlingsprogram får Jonathan jobb direkt. han har ju varit lärling hos Bengt och Bengt ger honom jobb. För Jonathan är duktig även om han inte verkar helt lycklig. En bekymrad grabb det där, som gubbarna brukar säga.

Jonathan jobbar som snickare i fem år. I fem år går han runt och är väl ganska nöjd med att ha ett jobb... men han ville ju ändå bli något annat. Något med medicin... men men. Man får väl vara nöjd med det som erbjuds. Men så händer något! Jonathan skadar sig på arbetet. Byggarbete är ett ganska riskfyllt arbete och när Jonathan arbetade på ett bygge rasade ställningarna och Jonathan skadade sin rygg, svårt.

Jonathan kan inte arbeta som byggarbetare längre. Det gör för ont. Han kan inte lyfta, han kan inte hamra eller spika. Jonathan är 24 år och kan inte längre arbeta. Han kan inte heller studera. man har tagit bort alla vuxenskolor där man kan läsa upp betyg och läsa till ämnen. han kände att han kanske var redo för att läsa franska eller spanska eller tyska nu, men det går inte. det skulle han ha tänkt på när han var elva!

Jonathan kan alltså inte läsa på universitet, eftersom han gått ett lärlingsprogram. Han kan inte läsa upp till högskolekompetens för man ska inte kunna läsa upp betyg när man väl gått gymnasiet. Då finns det bara ett alternativ kvar.

Jonathan ringer till försäkringskassan. han behöver stöd för han är sjuk. han är så svårt skadad att han inte kan utföra sitt arbete. Men den nya sjukförsäkringen gör att försäkringskassan tycker att han visst kan arbeta. han borde kunna arbeta heltid till och med! Så hjälp från försäkringskassan uteblir.

Eftersom Jonathan faktiskt inte kan arbeta så får han ju ingen lön. Hans sparpengar börjar sina och han måste gå till socialen. Men socialen kan inte hjälpa honom. han äger nämligen en bil och en liten stuga som han ärvt av sin mormor och morfar. Om man ska få pengar av socialen får man inte äga. Du måste stå på ruinens brant om du ska få något av socialen.

efter alla turer med försäkringskassan, socialen och arbetet orkar Jonathan inte längre. Hans livskraft har helt försvunnit. han är i ständig smärta, både fysisk och psykisk. Tills slut ser Jonathan ingen annan lösning än att ta sitt liv.

Jonathan är död. Allt för att han inte valde franska när han gick i femman.



Välkommen till det nya moderna Sverige!
(läs riktiga historier på www.nyasjukforsakringen.se)


Kommentarer
Postat av: JiM

Fy fan, inledningsvis ville jag skratta, men verkligheten är allt för nära. Fy fan, och jag har flera kompisar som röstade på M. Jävla idioter!!

2010-09-22 @ 20:42:59
Postat av: Catfight

Erkänn att du ville skratta åt Jonathans utseende... han har det faktiskt inte så lätt! ;)

2010-09-22 @ 21:59:55
URL: http://catfight.blogg.se/
Postat av: Elin

Jomen du vet.. ALLA har samma förutsättningar. Det är bara att VÄLJA! Det lärde jag mig idag av en blivande lärare på en föreläsning. ;-)

2010-09-22 @ 22:16:23
URL: http://superficialragdoll.blogg.se/
Postat av: Mart

Grattis Sverige!

2010-09-23 @ 17:29:42
URL: http://reservmart.blogspot.com
Postat av: Catfight

Elin: Visst är det så. VALFRIHET... så länge du väljer det som passar sig i din samhällsklass och så.

2010-09-23 @ 17:50:06
URL: http://catfight.blogg.se/
Postat av: Jenny

Det är väldigt intressant det där. Jag var själv på det där berömda håret att räknas som icke utbildad trots att jag läste in alla kärnämnen för nåt år sedan... Det var gränsen som räddade mig, mina betyg räknas för jag blev färdig INNAN 1 januari 2010. Annars hade de där distanskurserna varit förgäves.



En annan sak som är intressant med de nya sjukreglerna: jag jobbar på ett sjukhem, normalt sett (tragiskt nog) oftast den sista anhalten innan begravningsbyrån. Men nu har vi börjat se en ny trend i pappren från fk. Vi ska REHABILITERA folket som kommer. De ska ut i arbete igen. Oftast gäller detta de som blir plötsligt sjuka. Alltså, dessa människor kommer in efter massiva hjärnblödningar som gör att de inte klarar av att gå, att tala, att röra sig alls. De har sondmat, blöjor och påfallande ofta är de inte medvetna om tid och rum. ÄNDÅ står det i pappren från fk att de ska "fasas ut i arbete". Jag säger det igen, DE ÄR INTE MEDVETNA OM TID OCH RUM! DE HAR SONDMAT!!! DE GÅR PÅ TOALETTEN I BLÖJOR!!!

2010-09-24 @ 09:42:03
URL: http://underhuden.webblogg.se/
Postat av: Catfight

Ja det är fruktansvärt. Politiker borde spendera mer tid i verkligheten och mindre tid på sina höga hästar.

2010-09-27 @ 23:39:21
URL: http://catfight.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0